3-6-9-12 yaş kuralı ile çocukları ekranlardan koruyun.

3-6-9-12 yaş kuralı ile çocukları ekranlardan koruyun.

25.03.2024 319

3-6-9-12 Yaş Kuralı, çocukları dijital medyanın olumsuz etkilerinden korumak amacıyla elektronik cihaz, yaş ve içerik odaklı olarak ebeveynlerin nasıl bir yaklaşım içinde olmaları gerektiğine dair bir rehberlik sunuyor.

İçindebulunduğumuz bilişim çağı ve dijitalleşmenin etkisiyle elektronik cihazlarla ve ekranlarla geçirilen süre her geçen gün artmakta; elektronik cihazlarla ve ekranlarla geçirilen sürenin bu artışı da, aşırı kullanıma bağlı pek çok sorunla ve bağımlılıkla karşılaşma riskini beraberinde getirmektedir

 

Bu risklerden toplumda her yaş kesimi etkilense de, çocuklar çok daha fazla etkilenmektedir. Genel olarak, çocukların ve gençlerin yaşadıkları sorunlar; uyku bozuklukları, konsantrasyon ve dikkat eksikliği, aile içi iletişimin ve ebeveynle bağların zayıflaması, okul başarısında düşüş, agresif-saldırgan davranışlar, aynı pozisyonda çok fazla durmaktan kaynaklanan bedensel ağrılar ve hastalıklar, küçük çocuklarda dil becerilerinin zarar görmesi, yalan söyleme ve özgüven eksikliği olarak sıralanabilir. 

 

İnternetin bilinçli kullanımı kapsamında, çocukların ekran başında geçirecekleri süre, önemsenmesi ve düzenlenmesi gereken konuların başında gelir. kendimizi ve çocuklarımızı bütün ekranlardan, elektronik cihazlardan ve dijital medyanın olumsuz etkilerinden korumanın gerekliliği çok daha elzem hale gelmiştir.

 

Bu durumda nasıl bir yol izlenmeli? Bu süreçte ekranların zararları göz ardı mı ediliyor? Ebeveynler bu konuda neleri göz ardı ediyor? Çocuklar hangi yaşlarda, hangi teknolojik cihazları kullanmalı? Çocuklar kaç yaşından itibaren ekranlarla tanışmalı veya tanışmalı mı?Bütün bu soruların cevapları ebeveynler için son derece önemli görülmelidir.Fransız psikiyatr Serge Tisseron tarafından geliştirilen 3-6-9-12 Yaş Kuralı, bu konuda ebeveynlere yol gösterici kurallardan oluşan bir rehberlik sunuyor.

 

3-6-9-12 Yaş Kuralı, çocukları dijital medyanın ve ekranların olumsuz etkilerinden korumak amacıyla elektronik cihaz, yaş ve içerik odaklı olarak ebeveynlerin nasıl bir yaklaşım içinde olmaları gerektiğine dair yol gösterici bir kaynak

 

3-6-9-12 Yaş Kuralının ebeveynler için ilham verici ve yol gösterici kurallar bütünü olmakla birlikte tek başına tamamen yeterli olabileceği düşünülmemelidir. Çocuğuna dijital medyanın, elektronik cihazların ve ekranların bilinçli kullanımı konusunda rehberlik edecek bir ebeveynin öncelikle kendisi doğru kullanma alışkanlıkları edinmelidir. Ebeveynler bunun bilincinde olarak çocuğuyla yüz yüze iletişimi artırmalı, kendisini ve çocuğunun ihtiyaçlarını tespit edip anlayarak, aile bağlarını güçlendirici, çocuğun kişiliğine özgü geliştirilmiş kurallar ve sınırlar dahilinde hareket etmelidir.

 

Rehber için lütfen buraya tıklayınız

Kaynak: https://www.guvenliweb.org.tr/haberdetay/36912yaskuraliilecocuklarinekranlardankorunmasi